Skip links

Kuldebehandling- er det godt?

Paletten af ting du selv kan gøre for at optimere din restitution mangfoldig. Endnu en ting er fx kuldebehandling.

Hver eneste gang du træner nedbryder du dine muskler. Dine muskelfibre bliver bogstaveligt talt ødelagt meeeen det er dog helt som det skal være, og den naturlig proces der sker ved træning. Musklerne nedbrydes for så at blive bygget op igen. Fantastisk konstruktion 😉 Reaktionen på denne cellenedbrydelse er inflammation. Den er dog grundlæggende hensigtsmæssig fordi den igangsætter ophelings/gendannelsesprocessen.

Så skulle man tænke, lad mig da få sparket gang i den så jeg bliver hurtigere klar men det er ikke altid den bedste ide. Du risikerer blot at skade vævet yderligere og restituerer dårligere,

Du vil faktisk være bedre tjent med at begrænse inflammations processen lige efter et træningspas hvis du gerne vil være klar hurtigere, nedsætte DOMS og øge din præstationsevne.

Kuldebehandling:
Kulde nedsætter cellegendannelsen og får blodkarrene til at trække sig sammen. Formålet er som sagt at geare ned for den inflammation som muskelnedbrydningen helt naturligt har udløst. Det begrænser desuden den lette hævelse der vil være i muskelvævet og reducerer muskelømhed + skaber det mulighed for bedre op heling senere.

Du kan som sagt med fordel benytte kulde lige efter træning/aktivitet da det er her risikoen for genopblussen af irritation/inflammation er tilstede. Hav fx en genbrugs ispose med i trænings taske som kan benyttes i omklædningsrummet eller på trænings arealet. Pas på forfrysninger og læg derfor et klæde eller lignende ml pose og legemsdel. Kuldebehandling virker ikke med det samme. Der kan gå 10-20 min før kuldeeffekten sætter ind.

Kuldebade er også meget effektive efter træning og mange top atleter benytter det allerede som en aktiv del af deres restitution. Mange studier foretaget med top sportsfolk med intensive træninger, som benyttede kuldebad lige efter træning, viser at disse fik en øget præstations evne og langt færre doms.

For den almindelig motionist vil effekten dog være begrænset da en sådan ikke vil have hårde træningspas flere dage i træk, men for udøver der skal præstere optimalt i flere dage i træk, har det stor effekt at benytte kolde bade for at restituere hurtigere, nedsætte muskelømheden og øge præstationsevnen.

Sådan tager du dit kolde bad:
1) Lad vær at overdriv det kolde gys. 😉 15 grader koldt vand er tilstrækkeligt koldt for at opnå den ønskede effekt.
2) Vær kun i det kolde vand 5-10 min
3) Køl de områder ned der har været belastet/i brug. Det ikke sikkert det nødvendigt at køle hele kroppen ned.

Som modpol kan kort nævnes at varme behandling, (ikke overraskende) virker meget modsat kuldebehandlinger. Varme er også ganske effektive til restitution men er dog langt bedre at supplere med en rum tid efter træning, før eller under fysisk aktivitet. Ved varme sker der en øgning i celleaktiviteten/gendannelsen, blokarrene åbner sig og blodgennemstrømningen øges og er super godt til at sætte gang i inflammations processen samt nedsætte muskelspændinger & smerter i bevægeapparatet og øge smidigheden i vævet bla.

Men umiddelbart efter træning kan du roligt hoppe i et iskoldt bad.

God fornøjelse 😀

Leave a comment